Glucosespiegel
Het lichaam probeert glucose op een natuurlijke wijze onder controle te houden.
Dit gebeurt door de glucosespiegel binnen normale waarden (3,9 mol/L tot 7,2 mol/L) te houden.
Om deze normale waarden te behouden, gebruikt het lichaam een aantal mechanismen.
Deze processen raken geleidelijk aan beschadigd als je te hoge glucosewaarden in je bloed hebt en zo je diabetes niet onder controle hebt.
Ze gaan steeds verder achteruit elke keer als je te grote hoeveelheden type D* voedsel consumeert.
Alles in het lichaam is ontworpen om glucose te reguleren.
Zodra het lichaam merkt dat er te veel van is, zet het interne mechanismen in gang om de overtollige glucose om te zetten in vet.
Op deze manier brengt het het niveau weer terug binnen de normale waarden.
Alle overtollige glucose wordt omgezet in overtollig vet.
Daarom is het 3×1 Dieet gericht op het bereiken en behouden van stabiele glucosewaarden.
Hierbij houdt het rekening met de uitwerking van elk type voedsel op de bloedsuikerspiegel.
Het onderstaande diagram geeft een beter begrip van hoe het lichaam vet genereert als de glucosespiegel te hoog is door het eten van teveel type D voedsel.
* D-voedsel: dikmakend voedsel
Obesitas & ziektes
Het verband tussen obesitas en diabetes type 2 is inmiddels welbekend.
Ongeveer 85% van de diabetici is obees.
Een onderzoek heeft vastgesteld dat obesitas feitelijk de grootste risicofactor is die leidt tot de ontwikkeling van diabetes type 2.
Verscheidene andere onderzoeken hebben een sterk verband vastgesteld tussen obesitas en het risico op kanker.
De superioriteit van diëten met weinig koolhydraten, voor zowel afvallen als diabetes onder controle krijgen, staat buiten kijf.
De ene klinische studie na de andere toont aan dat alleen een dieet met weinig koolhydraten betere en blijvende resultaten tot stand kan brengen als het gaat om het verminderen van obesitas en het onder controle krijgen van diabetes.
Bron: het boek Diabetes zonder Problemen van Frank Suarez.