De impact van een slechte spijsvertering

Spijsvertering

Wat bij te zware of obese mensen opvalt, is dat ze vaak te kampen hebben met een of meer van de volgende spijsverteringsproblemen:

 • brandend maagzuur, 
 • oprispingen,
 • winderigheid,
 • verstoppingen. 

 

Een slechte spijsvertering is een van de factoren die het metabolisme vertraagt

Dit gebeurt omdat onze lichaamscellen het voedsel dat we eten niet kunnen gebruiken, tenzij het spijsverteringsproces het minimaliseert tot de kleinste moleculaire omvang om het te kunnen opnemen.

Wat ons lichaam voedt en ons metabolisme versnelt, is wat ons lichaam in staat is vanwege de spijsvertering

Het voedsel dat we eten bestaat uit piepkleine moleculen en atomen

Tenzij dit voedsel kan worden omgezet in de kleinste moleculaire deeltjes, kan het niet door de cellen worden gebruikt. 

Het is een probleem van omvang

Voedsel begint te verteren zodra ons speeksel ermee in contact komt. 

Verderop in de maag gebruikt ons lichaam enzymen en zeer krachtige zuren die, als ze goed functioneren, er in slagen om zelfs het taaiste voedsel af te breken

Het spijsverteringsproces gaat daarna in de darmen verder, waar de omgeving van zuur naar basisch verandert. 

Dit voltooit de vertering van alles wat nog niet eerder was verteerd. 

Op het laatst, in het achterste deel van de dunne darm, worden de voedingsstoffen uit het voedsel onttrokken die eerder verweekt en moleculair opgebroken waren door het spijsverteringsstelsel. 

Het proces duurt 12-16 uur voordat het klaar is. 

Als iemand last heeft van verstopping, kan dit tot wel 36 uur of meer duren.

Spijsvertering verbeteren

Een van de meest effectieve manieren om je metabolisme te versnellen is om je spijsvertering te verbeteren

Hiervoor zijn verschillende manieren, zoals:

 • Veel water drinken. Water bevordert de spijsvertering omdat het overmatig zuur opruimt. Daarnaast is er geen betere manier om voedingsstoffen naar het bloed te vervoeren dan water. Veel gevallen van brandend maagzuur zijn eenvoudig het gevolg van ernstige uitdroging waardoor het lichaam, vanwege watertekort, belemmerd wordt basische stoffen aan te maken om de maagzuur tegen te gaan. 
 • Neem spijsverteringsenzymen. Als iemand al last heeft van een slechte spijsvertering, kan het gebruik van capsules of tabletten met spijsverteringsenzymen bij elke maaltijd helpen om het metabolisme te versnellen. Enzymen helpen het lichaam om voedsel volledig te verteren en daarna de opname van voedingsstoffen te verhogen, waardoor het metabolisme versnelt. Er zijn spijsverteringsenzymen voor de vertering van proteïnen, koolhydraten en vetten. Over het algemeen worden de verschillende soorten spijsverteringsenzymen in capsules of tabletten gecombineerd.
 • Eet minder geraffineerde koolhydraten. Deze geraffineerde koolhydraten veroorzaken teveel zuur omdat ze allemaal, wanneer je er teveel eet, worden omgezet in een overschot aan glucose (bloedsuiker). Als het overschot glucose zich in je lichaam ophoopt, gaat het gisten en wordt het omgezet in zuren zoals melkzuur, wat de zuurgraad in je lichaam verhoogt en de opname vermindert. Veel mensen die te kampen hebben met spijsverteringsproblemen zien hun problemen snel verdwijnen wanneer ze minder geraffineerde koolhydraten in hun voedingspatroon opnemen. 
 • Combineer geen voedsel dat niet goed samengaat. Zoals bijvoorbeeld kaas en fruit. Alles wat gist in de spijsvertering brengt gas voort. Daarbovenop kan ons lichaam geen voedsel gebruiken dat tijdens de spijsvertering zal gisten. Daarom zal voedsel dat niet met elkaar samengaat de neiging hebben om het metabolisme te vertragen in plaats van te versnellen. 

Vond je deze post leuk? Deel hem!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte

Ontdek zelf veel meer

Diabetes Zonder Problemen
van Frank Suarez

WIST JE DAT…
 • 85% van de diabetici obees of te zwaar is? 
 • Wanneer diabetici afslanken, kan diabetes onder controle worden gehouden en de afhankelijkheid van voorgeschreven medicijnen worden verminderd, inclusief de behoefte aan insuline?
 • Je niet in staat bent om je glucosewaarden onder controle te houden zolang je lichaam geïnfecteerd is met de candidaschimmel?
 • Je de gevolgen zoals verlies van gezichtsvermogen, nierschade, diabetische neuropathie en andere aandoeningen kunt voorkomen?
 • Mannen impotentie kunnen voorkomen en in veel gevallen zonder medicijnen dit kunnen overwinnen?
 • Een goed begrip hebben van het metabolisme veel krachtiger en effectiever is dan zomaar een dieet volgen?
 • Jouw slaapkwaliteit bepalend is om jouw glucosewaarden onder controle te houden?

€ 24,75